Bemutatkoznak az új osztályfőnökök

A 2023/24-es tanévben két 8 évfolyamos és egy 4 évfolyamos új osztály indul a Szilády Áron Református Gimnáziumban.

2022. november 19-én (szombaton) NYÍLT NAP és felvételi tájékoztató keretében az érdeklődő diákok és szülők személyesen is találkozhatnak az induló osztályok osztályfőnökeivel: Harnóczi Hajnalka tanárnővel (5.a), Nagy Győry Tamás tanár úrral (5.b) és Forczekné Lány Tünde tanárnővel (9.c).

5.A - Harnóczi Hajnalka

Harnóczi Hajnalka vagyok, magyar-történelem szakos pedagógus. Főiskolai diplomámat 2009-ben szereztem a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán. Pedagógusi tevékenységemet ugyanebben az évben kezdtem a Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Református Gimnázium és Kollégiumban, az akkori 5.a osztály osztályfőnökeként. 2013-ban szintén a Szegedi Tudományegyetem alma materében, a Bölcsészettudományi Karon mesterfokozatot szereztem magyar-történelem szakon. 2018 óta a Gimnázium Önismereti Munkaközösségnek vezetője vagyok, illetve 2021- ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem képzésében közoktatási vezető szakvizsgát szereztem.

A munkám mellett nagyon fontos számomra a családom. Egy kilencéves kisfiú, és egy két és fél éves kislány anyukájaként nap mint nap tapasztalom, hogy milyen nyitottak, kíváncsiak és kreatívak a gyerekek. A saját gyermekeim nevelése által közvetlenül is látom, hogy melyek azok a fejlesztési utak, módszerek, amelyek segítik őket a körülöttük lévő világ produktív megismerésében. A férjem támogatása pedig hatalmas segítség abban, hogy kellő időt és energiát tudjak a hivatásomra fordítani.

Leendő osztályfőnökként igyekszem biztonságos, együttműködő, empatikus, nyitott és megoldásközpontú légkört kialakítani. Fontos számomra, hogy az osztályomba járó gyerekekkel és szüleikkel – az oktatási-nevelési célkitűzések minél hatékonyabb összehangolása érdekében – egymás szövetségesei legyünk.

Meggyőződésem, hogy az általános műveltség elsajátítása, az élethosszig tartó tanulás igényének kialakítása mellett elengedhetetlen a gyermekek testi-lelki egyensúlyának megteremtése, megóvása, valamint olyan interperszonális és szociális kompetenciák fejlesztése, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy diákjaink a jövőben sikeres, boldog felnőttekké váljanak.

5.B - Nagy Győry Tamás

„A gyerekeknek két dolgot kell adni: gyökereket és szárnyakat.”  Goethe

Már születésem pillanatában, az ereimben csordogált a pedagógus vér, hiszen pedagógus szülők gyermekeként láttam meg a napvilágot. Édesanyám alsós tanítóként, édesapám pedig középiskolai fizika-matematika szakos tanárként dolgozott. A fenti idézethez méltóan a szüleimtől mind a gyökereket és a szárnyakat is megkaptam, amit igyekszem a saját gyermekemnek illetve az engem nap, mint nap körülvevő diákjaimnak átadni. Pedagógiai tanulmányaimat az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Tanárképző Főiskolai Karán, fizika – matematika szakos tanárként végeztem. Azóta szakmai tudásom számos továbbképzésen, tanfolyamon bővítettem és 18 éve aktívan dolgozom a pedagógus szakmában. Ebből 16 évig osztályfőnökként is tevékenykedtem általános iskolai osztályokban. Ebben a tanévben pótosztályfőnökként segítem egy 6. évfolyamos osztály munkáját.

Tanítványaimmal igyekszem megszerettetni a fizika és a matematika tantárgy szépségeit. Több tanulmányi versenyen való részvétel alkalmával szép eredményeket és sikereket értünk el, ami nagy motivációt adott az általam tanított diákoknak. Pedagógiai munkásságom elismeréseként 2018-ban a Tudományos és Ismeretterjesztő Társulattól megkaptam a Tehetséggondozási Nívódíjas Pedagógus címet, továbbá a tanítványaim, a szüleik és a kollégáim jóvoltából 2018-ban Az Év Pedagógusa díjjal is jutalmaztak.

A további tanévekben is igyekszem tisztességesen helytállni, szakmai munkámat a lehetőségekhez mérten fejleszteni és legjobb pedagógiai tudásommal, diákjaimat oktatni, tanítani.

9.C - Forczekné Lány Tünde

Forczekné Lány Tünde vagyok, a Szilády Gimnázium matematika-francia szakos pedagógusa. Kilencedik éve tanítom mindkét tantárgyat , illetve nyolcadik éve vagyok a 12.b osztály osztályfőnöke. Osztályfőnöki tevékenységemben fontosnak tartom az osztályon belüli jó hangulat és közösségi szellem kialakítását, számos közös programmal próbálom a közösségünket építeni , formálni. Azt gondolom, hogy a jó osztályközösség kialakításának alapja a számos iskolán kívüli , kötetlen programok megvalósításában rejlik. A matematika oktatásban fontosnak tartom a tehetség gondozást, versenyekre készítést, illetve lehetőség szerint a felzárkóztatást. Tanóráimon a hagyományos módszerek mellet teret kap a digitális technika, illetve a kooperatív munkaforma is.

A francia nyelvet második idegen nyelvként sajátíthatják el diákjaim, fakultációs órákkal, illetve szakkörökkel kiegészítve pedig sikeresen fel tudnak készülni közép és emelt szintű érettségire, illetve nyelvvvizsgára. Az Erasmus cserediákprogram keretén belül meglátogattuk Franciaországot, számos kulturális, nyelvi ismerettel bővítve tudástárunkat. Terveinkben szerepel a program folytatása , és minél több diákkal megismertetni az idegen nyelven kívül az ország kultúráját, történelmét. 

A diákok nevelésében fontosnak tartom az őszinte, szilárd jellem formálását, és hiszem, hogy mi felnőttek - szülők és pedagógusok - közösen tudjuk ezt elérni az új generáció fiataljainál.



Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!