Szalagtűző - 2023

2023. október 13-án, 17 órától a református gimnázium dísztermében tartották a végzősök szalagtűző ünnepségét.

A zártkörű programot az iskola YouTube csatornáján élőben nézhették az érdeklődők. A résztvevőket  Bocskorás Bertalan lelkész  és Szabó Ferenc igazgató köszöntötte.  A végzős  diákokra osztályfőnökeik és pótosztályfőnökeik tűzték fel a Maturanda és Maturandus feliratú szalagokat. A 12.a diákjaira Gyenizse Ildikó és Éderné Berger Terézia,  a 12.b diákjaira Rontó Luca és Szűcs Nóra, a 12.c diákjaira Lázár Erika és Nagy Anikó, a 12.d diákjaira Tóbiás Zoltánné és Zákány Sándor. A végzősök nevében Kis Attila Dezső szólt a jelenlévőkhöz. Az ünnepségen közreműködött a gimnázium énekkara. A hagyományos szalagavató bálra nov. 11-én kerül sor.

Fényképek az ünnepségről...

Videó az ünnepségről...

Cikk a Halasmédián...


Szabó Ferenc igazgató beszéde

Kedves végzős Diákjaink!
Különleges alkalom az idei szalagtűzés. Iskolánk újraindulásának 30. jubileumi évében járunk és minden programunkat átjárja ennek az ünnepnek a fénye, mint ahogy ezt már tapasztaltátok is. Tanáraitok és iskolatársaitok már hetek óta azon fáradoznak, hogy emlékezetes legyen számotokra ez a nap. Köszönöm nekik a sok munkát és fáradozást. Hagyományainkhoz híven itt a díszteremben tűzték fel osztályfőnökeitek a kitűzőt, amellyel maturandává és maturandusszá avattak Benneteket. Az irántatok érzett szeretetet és felelősséget hallhattuk elérzékenyülő hangjukban, amikor neveiteket olvasták.
90 végzős diák ruháját díszíti annak jelképe, hogy gimnáziumi pályafutásotoknak célegyenesébe értetek. Most kapott kitűzőtök azt hirdeti, hogy még néhány hónapig a Szilády Áron Gimnáziumot képviselitek, illetve jelzi, hogy itt az idő az elválásra, a tinédzserkornak vége, a felnőtt kor kezdődik. A kis kitűző nem csupán ruhátok egy kis díszítőeleme, hanem jelképezi azokat az éveket, amelyeket itt töltöttetek. Legyetek rá büszkék!
Ez a mai, a beiratkozásotok alkalmával még oly távolinak tűnő esemény szinte egy pillant alatt elérkezett, a héten felgyorsuló események pedig magukkal rántottak Benneteket és már érzékelhető, hogy az idő nem fog lelassulni, megállíthatatlanul száguld a búcsúzás felé.
Ti is készültetek erre a napra. Nem csak az öltöny-, a cipő- és a ruhapróbák, illetve a fodrász, a sminkes, a körmös munkája látszik rajtatok, hanem az a fegyelmezettség és érettség, amely egy végzős sziládys diákot jellemez. Persze a sminkes és a körmös nem mindenkire igaz. Köszönöm Attila és társai megható beszédét, amelyet a végzős évfolyamnak mondott.
A következő hónapokban sok feladat vár még rátok. Készültök a szalagavató bálra, pályaorientációs program segít még néhányótoknak a továbbtanulás nehéz döntését meghozni, érettségire és a felsőoktatásba jelentkeztek majd februárban. Utána már csak pár hónap marad a ballagásig és az érettségi vizsgák megkezdéséig.
Néhány éve megjelent online cikk azt taglalja, hogy a végzősök miként tudják elszúrni az utolsó évüket, ahelyett, hogy okosan kihasználnák a lehetőségeket, amelyet még középiskolájuk biztosít számukra. Az, hogy ki milyen döntést hoz, mindenkinek a saját felelőssége. Én a következőkre biztatlak Benneteket:
-    Ne hagyjátok ki a szalagavató bál élményét!
-    Októberben még ne idegeskedjetek az érettségi és a felvételi miatt. Inkább jól osszátok be az időtöket!
-    Ne maradjon az utolsó pillanatra a szakválasztás! Ha most nem akarsz a felsőoktatásban tanulni, akkor is érdemes egy elérhető, vonzó szakot megjelölni, lehet, hogy meggondolod magad szeptemberig.
-    Ne hagyjátok ki az egyetemi nyílt napokat! De csak azért ne menjetek el, mert pont aznapra van betervezve a matek témazáró!
-    Ne halogassátok a nyelvvizsgát, ha nincs még meg!
-    Ne hagyjátok ki a bolondballagást, a szerenádot, a bankettet, az utolsó közös bulikat!
-    Végezetül köszönjétek meg szüleiteknek a támogatást és a Jóistennek, hogy óvó kegyelmével elvezetett Benneteket idáig!
Tisztelt fiatalemberek! Kedves ifjú hölgyek!
Reménységgel vagyok afelé, hogy nem volt hiábavaló számotokra a Szilády Áron Református Gimnáziumban eltöltött idő. Tisztában vagyok vele, hogy ez majd akkor értékelődik fel igazán, amikor kikerültök innen és visszatekintetek alma materetekre. Most még nincs itt a búcsú ideje, előttetek áll még pár hónap, hogy élvezzétek egymás társaságát, tanuljatok és önfeledt örüljetek a végzős évnek.
Ha esetleg bizonytalanság vagy kétségbeesés venne erőt rajtatok, akkor a zsoltáros szavai jussanak eszetekbe, aki így biztat mindannyiunkat:
Bizony jóságod és szereteted kísér életem minden napján. Zsoltár 23,6
Isten segítsen meg benneteket az előttetek álló munkás hónapokban és életetek minden napján!
Áldást, békességet!
2023. október 13.

 



Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!