Egészség és vitalitás minden életkorban

Fuss, hogy érezd, élsz! címmel tartott előadást Sipos János a bajai III. Béla Gimnázium egykori tanára, igazgatója a futásról és  a mozgás fontosságáról  a gimnazistáknak és tanáraiknak.

Személyes példáján keresztül mutatta be, hogy milyen pozitív változásokhoz vezethet a rendszeres testmozgás az életünkben, fizikai és lelki egészségünkben.
 A hallgatóság  számára különösen inspiráló volt, hogy az előadó 56 évesen, egy kedvezőtlen vizsgálati eredmény és gimnazista barátjának halála után kezdett el futni, 4 év múlva pedig már élete első maratonját is teljesítette. A rendszeres futás az egészség visszanyerése mellett az akaraterő, a kitartás, az önfegyelem, az önbizalom, valamint a céltudatosság  fejlődését is magával hozta, amelyek mind hozzájárulnak  egy teljesebb élethez. Fontos szerepe van az emberi kapcsolatoknak is a futók közösségében. Nemcsak egymás segítése, biztatása természetes, hanem mindazok önzetlen támogatása is, akik erre rászorulnak.    Ha mindez még nem lett volna elegendő ahhoz, hogy azt érezzük, az előadás után futócipőt kell húznunk és megtenni az első kilométereket, néhány - nemes egyszerűséggel hétköznapi hősnek nevezett -  ember példája végképp meggyőzött minket erről. Ugyanis rövid filmbejátszásokon keresztül olyan emberek mozgásfejlődésének lehettünk tanúi, akik hihetetlen erőfeszítések árán jutottak el addig, hogy egyáltalán futhassanak.   "Jót egyél, hogy jól legyél!" - vallja Sipos János. Az egészség megőrzésében a mozgás mellett a táplálkozás is kulcsfontosságú, amelyhez szintén kaptak segítséget az előadáson résztvevő diákok és tanárok.   A boldog és minőségi élet "receptje" pedig: megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás és táplálék, szeretetteljes kapcsolatok az emberekkel és a természettel és békében élni önmagunkkal és a világgal. Néhány gondolat, amit magukkal vittek az előadáson résztvevők:

  "Bármire képes az ember, csak kitartónak kell lennie, mi szabjuk meg a saját határainkat és nekünk kell megtörni azokat."   

   "Hogy mindig van kifogás, pedig nem kellene hogy legyen."
 
   "Ha azok, akik mozgáskorlátozottak küzdenek az álmaikért, én miért ne tehetném meg."

   "Minden nap szánj magadra egy órát, ha úgy érzed, nincs annyi, akkor kettőt."

   "A hosszú és boldog élet, és hogy mindig mindent meg kell becsülni, és hálásnak kell lenni hogy élsz."

Millió lépés a Sziládyban program....



Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!